CEO Kod Bilmeli mi?
Nereden baktığınıza göre değişmekle birlikte, bir CEO’nun kod bilmesine gerek yoktur. Ürün ya da hizmetin müşteri/kullanıcı ile buluşma sürecinde pazarlama, satış ve ürün tanımlama yardımcı fonksiyonlarını dikkate almayan bir CEO, kod bilmeyen bir genel müdürden daha büyük bir felaket içinde olacaktır. Eğer ki ileri teknoloji şirketinin CEO’suysanız, ihtiyacınız olan en önemli beceriler (1) odak; ve (2) işe alım, yetenek değerlendirmesi ve yeteneği büyütme konularında mükemmel olmanız.
Kod yazmayı bilmenizin gerekli olmamasına rağmen, eğer ki biliyorsanız ekibiniz size muzzam derecede saygı duyacaktır. Microsoft’dan örnek verecek olursak 2009 yılında Bill Gates’in yerine geçen ve 2013 yılına kadar CEO olan pazarlamacı Steve Ballmer, Gates kadar itibar görememiştir. İdeal bir CEO, ihtiyaç halinde şirketteki herhangi bir görevi yapma yetisi olan kişi olarak algılanır. Kod bilmenizin size duyulacak saygınlığı artırmasının yanı sıra şu faydaları da sıralayabiliriz:
- Çevrenizde olup biteni içgüdesel olarak anlayabilirsiniz. Böylelikle, mühendislik biriminizin başı ve IT departmanınız arasında geçen programlama dili değişim savaşlarını kolaylıkla yürütebilir, bilginiz ve öngörünüzle doğru tavsiyeler verebilirsiniz.
- Uzmanlarınız olsa dahi izlenilecek stratejiyi net bir şekilde ortaya koyabilirsiniz.
- Zaman/fiyat parametrelerine hakim olacağınız için işlerin zamanında bitmediği durumlarda, baş mühendisinize ‘Projenin zamanında yetişmesi için istersen senin yerine ben yazayım mı?’ cümlesini rahatlıkla kurabilirsiniz.
Teknoloji bazlı kurulmuş bir şirketi ele alacak olursak, bundan 5 yıl öncesi ile karşılaştırıldığında pazara giriş bariyeri oldukça azaldı. Günümüzde açıkça görülüyor ki küçük bir yatırım maliyeti ve az zaman harcayarak e-ticaret mağazaları açabilirsiniz. Bir blog ya da bir e-ticaret mağazası başlatmak için kullanılabilecek birçok out-of -box yazılım çözümleri mevcut. Bundan çok uzun zaman önce bu gibi girişimlerde bulunmak için iyi bir ekibe ve buna bağlı zaman ve paraya ihtiyaç duyulmaktaydı. Teknolojinin basitleşmesiyle beraber, teknolojik start-up sayısı görünür şekilde arttı, patladı demek belki de daha doğru. Sonuç? Kullanıcılar/müşteriler tarafından ‘beceri’ kalabalık içinde kaybolmaktansa daha değer kazandı.
Teknoloji geçmişi az, bazı başarılı CEO’ları sıralayacak olursak:
Jack Ma – Alibaba’nın Kurucusu –Çin’in en büyük e-ticret sitesi
Kendisi İngilizce öğretmeni ve kodlama ve teknoloji hakkında hiçbir şey bilmiyor.
Reid Hoffman – Linkedin’in Kurucusu
Bilişsel Bilim lisans mezunu ve Oxford üniversitesinden Felsefe konusunda master derecesine sahip. Apple ve Fujitsu’de çalıştığı için, teknoloji anlamında böyle bir girişimde bulunmasının arkasındaki başarı iş hayatındaki kazandığı deneyimler olsa gerek.
Kod yazmayı bilmekle, teknolojiyi anlamak ya da onu anlamladırmak arasındaki çizgiyi de ayırmak gerekmekte. Teknolojinin değerinini ve uygulamalarını anlamak kodlama bilmeyi gerektirmez.