Sanal Ofis Açılışında Vergi Dairesi
Sanal ofis hizmeti hem hali hazırda iş yeri olanlar için hem de yeni iş kuran fakat iş yeri açmak istemeyenler için uygundur. Sanal ofis hizmetleri ile ilgili vergi dairesi ve vergi uygulamaları hakkında bilinmesi gereken önemli şeyler vardır.
213 sayılı V.U.K’nun 156. Maddesine göre gerçek ve tüzel kişilerde iş yeri konusu açıklanmıştır. Üzerinden 58 yıl geçmiştir. Bu yasa ile birlikte vergi mükelleflerinin çalışma şekilleri, iş yeri gibi ticari organizasyon gerektiren konularda gelişmeler olmuştur. Son yıllarda vergi mükellefleri yapacakları ticaret için işyeri açmak yerine farklı çözümler kullanabiliyorlar. Home ofis, sanal ofis, hazır ofis, paylaşımlı ofis gibi çözümler vergi mükellefleri için sunulmuştur.
İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirler başta olmak üzere birçok şehirde home ofis, sanal ofis, hazır ofis, paylaşımlı ofis çalışma şekilleri kullanılmaktadır. Başlangıçta danışmanlık hizmeti, pazarlama, satış, serbest meslek faaliyetleri, e-ticaret, müşavirlik gibi firmalar talep gösterirken şimdi çok daha fazla iş alanında iş yeri sanal ofis hizmetinden yararlanmaktadır.
Teknoloji ve iş hayatına uyumlu çözümler sanal ofis, hazır ofis ve paylaşımlı ofislerde bulunmaktadır. Sekreterlik hizmeti, telefon, fax, çay-kahve, bilgisayar gibi hizmetler bazılarıdır. Vergi ve hukuki anlamdaki tebligatlar sanal ofislere yapılabilmektedir. Bilindiği gibi 2016 yılından beri gerçek ve tüzel kişiler için e-tebligat zorunludur.
Vergi mükellefleri birçok faaliyeti fiziki bir iş yeri aramadan teknolojik alt yapısı olan sanal ofisler ile yürütebilmektedir. Sanal ofis için yapılan ödemeler vergi mükellefleri tarafından G.V.K.’nuna göre gider olarak gösterilebilmektedir. Sanal ofisten alınan ekstra hizmetler (sekreterya hizmeti, toplantı salonu hizmeti gibi) ayrıca faturalandırıldığı için gider olarak gösterilmektedir.
Kısaca özetlemek gerekirse sanal ofis olarak kullanılan iş yerleri için işe başlama yoklaması vergi dairesi tarafından düzenlenebilmektedir. Görülen rağbet ve ekonomik fiyat avantajı sanal ofis işyerlerinin ileriki zamanlarda daha da artacağını göstermektedir.
Var olan bir iş yeri eğer adresini sanal ofis olarak değiştirmek isterse bu mümkündür. Bunun için vergi dairesine dilekçe verilmelidir. Aşağıda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan bu konu hakkında maddeler yer almaktadır.
- Mükelleflerin bilinen iş veya ikamet yeri adreslerinde herhangi bir değişiklik olması halinde yeni adreslerini vergi dairesine bildirme zorunlulukları vardır.
- Mükellefler tarafından bildirilen adresler; vergisel işlemlerle ilgili hususlarda vergi dairesi ile mükellefler arasındaki iletişimde kullanılır. Bu nedenle mükellefin ulaşılabilecek adresinin vergi dairesindeki kayıtlarda doğru şekilde yer alması; gerek mükellefler, gerekse vergi dairesi açısından işlemlerin daha hızlı, kolay ve noksansız yürümesi için çok önemlidir.
- Adres değişikliği bir yerden bir yere nakil suretiyle olabileceği gibi aynı yerdeki cadde, sokak veya kapı numarasının değişmesi şeklinde de olabilir. Bu durumda da mükelleflerin meydana gelen değişikliği vergi dairesine bildirmeleri gerekmektedir.
Şöyle ki; yeni adresten haberdar olmayan vergi dairesi, mükellefler ile iletişim sağlayamadığı için, eldeki mevcut bilgiler doğrultusunda işlem yapmak durumunda kalır. Bu da kimi zaman mükellef aleyhine gelişir ve mükelleflerin mağdur olmalarına neden olur. Böyle bir duruma maruz kalmamak için mükelleflerin her türlü adres değişikliklerini vergi dairesine en kısa sürede bildirmelerinin kendi yararlarına olacağını bilmelerinde fayda vardır.
- Ulaşılamayan adres, size ulaştırılamayan hizmet demektir. Kaliteli hizmet, adres bilgilerinizi zamanında ve tam olarak vergi dairenize bildirmenizle sağlanacaktır. Mükelleflerce adres değişikliğine ilişkin bildirimlerin ilgili kanunun öngördüğü bir aylık sürede yapılmaması halinde vergi dairelerince mükellefler adına ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.