StartUp’ımı Nasıl Geliştirebilirim?
Startup girişimler, genellikle bir sorunu çözmek amacıyla ortaya çıkan orijinal fikirlerle hayata geçer. Fakat, startup’ı yalnızca kurmuş olmak yeterli değil. Ticari hayatta ayakta kalabilmenin yolu girişiminizi geliştirmekten geçer. Girişimciler, doğru bir stratejiyle startup’larının başarılı olmasına yardımcı olabilir. Girişiminizi nasıl geliştireceğiniz konusunda kararsızlık yaşıyorsanız, belirttiğimiz noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz.
Risk Alın
Yeni kurduğunuz startup’ın başarıya ulaşması izleyeceğiniz stratejilere bağlıdır. Girişiminizin gelişim göstermesi için cesur hamleler atmanız gerek. Bu noktada alınan riskler, nasıl bir gelişme göstereceğinizin belirleyicisi olacaktır. Başarılı olup olamayacağınızı risk almadan bilemezsiniz. Bu yüzden, yapacağınız hamlelerde risk alarak kararlı davranmanız startup’ınızın gelişmesini sağlayacaktır.
Pazar Araştırması Yapın
Çok iyi bir fikirle kurduğunuz startup’ınız nerede talep görecek? Fikriniz ne kadar faydalı ve çözüm odaklı olursa olsun doğru yerde satmazsanız başarılı olamazsınız. Girdiğiniz pazarın tüm dinamikleriyle analiz edilmesi startup’ınızı geliştirmenin önemli yollarından biri. Doğru pazar araştırması, satacağınız ürün ya da hizmete ne ölçüde ve nerede talep olduğunu belirlemenize yardımcı olur.
İyi Bir Ekip Kurun
Hedeflerinize ulaşma noktasında kuracağınız ekip büyük önem taşır. Özellikle kiritk dönemlerde ekibinizin fikrini almak farklı bakış açıları geliştirmenizi sağlar. Donanımlı bir ekip, startup’ı hayata geçirdikten sonra gelişim aşamasında size yardımcı olacaktır. Fikriniz ne kadar iyi olursa olsun ekibinizle birlikte geliştirme gösteremedikten sonra rekabete dayanabilmek zorlaşır.
Hedef Kitlenizi Doğru Belirleyin
Pazar araştırması ya da anket gibi metotlarla hitap edeceğiniz kitleyi belirlemeniz gerekir. Satacağınız ürün ya da hizmetin hedef kitlenize göre zamanla iyileştirilmesi, startup gelişimini de hızlandırır. Kitlenizin değişen ihtiyaç ve isteklerinin zamanında belirlenmesi de önemlidir. Rekabetin yoğun olduğu piyasa koşullarına dayanabilmek için değişime ayak uydurmak şart.
Masraflarınızı Sınırlandırın
Belli bir bütçeyle başladığınız girişiminiz, gelişme aşamasında da finansal desteğe ihtiyaç duyar. Kurulum sırasında doğru bir planlama yaparak gelişim için kendinize bütçe ayırabilirsiniz. Eğer, böyle bir bütçeniz kalmadıysa maliyetleri azaltmak şart. Girişiminiz kurulduktan sonra belli sabit giderleriniz olacaktır. Bu giderlerin kısılması, ürün ve hizmet geliştirmek için size belli bir bütçe yaratır.
Harcama alışkanlıklarınızı değiştirmeye başlamak gelişimin de önünü açar. Sabit giderlerin en büyük nedenlerinden biri ofislerdir. Özellikle müşterilerinizi etkilemek için oluşturacağınız lüks bir ofis ekstra masraf demek. Bu masraftan sanal ve hazır ofisler kiralayarak kurtulabilirsiniz. Farklı alanlara kanalize edeceğiniz bütçe ile startup’ınızı geliştirmeniz mümkün.
Rahat ve özgür kullanım alanı sunan hazır ofisler maliyetleri azaltmanın en önemli yollarından biri. Sizin için özel olarak hazırlanan ofisleri kiralayarak ofis materyalleri, kira, faturalar, vergiler gibi çok sayıda masraftan kurtulursunuz. Adresinizin prestijli bir yerde olması, müşterilerinizin gözünde itibarınızı da artırır. Kiralayacağınız sanal ofislerle ise stopaj gibi vergilerden muaf olmak mümkün. Kiralayacağınız hazır ve sanal ofisler ile finansal açıdan rahatlayarak startup gelişiminizi hızlandırabilirsiniz.