Masa Başı Çalışanların Ofis Dizaynı Nasıl Olmalı?
Çalışma şartlarından dolayı neredeyse her gününü masa başında geçirenlerin sağlık problemleri zirve yapmış durumda. Baş ağrıları, boyun ve bel tutulması, kas gerginliği, hızla kilo alma, moralsizlik ve depresyon. Aslında tüm bunlar biraz hareket ve ara ara ortam değiştirmekle önlenebilecek şeyler fakat ne yazık ki birçok iş ortamı ve planı buna müsaade etmiyor. Oysaki bir iş yerinin dizaynı fiziksel aktivitenin teşvik edilmesine yönelik tasarlanmış olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tespit ettiği eğilime göre bireyler hareketsiz bir yaşam sürdürüyor. Çoğu insanın zamanının büyük bir kısmını iş yerinde hareket etmeden geçirdiğini düşünürsek, firmaların çalışanlarını daha fazla fiziksel aktivite yapmaya teşvik eden bir yapıya kavuşmaları kaçınılmaz gözükür. Mekânsal tasarım özellikleri gün boyu yürüyüş veya sık sık ayağa kalma gibi davranışları teşvik edebilir. Hatta gün içinde çokça gerçekleştirilen hareketler, bir kerede yapılan yoğun aktivitelerden daha faydalı. Bu durum kişilerin sağlığını iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda enerjilerini artırır, ruh hallerini düzeltir ve yorgunluklarını alır. Haliyle iş performansında da ilerleme kaydedilir.
Peki daha fazla hareket edebilmek için çalışma ortamı nasıl tasarlanmalı? Merdivenlerin çok da işlevsel olmadığı bir gerçek. Bunun için küçük organizasyonlarla çözüm üretilebilir. Bu konuda geliştirilen pratik yöntemleri ve sunulan önerileri sizler için listeledik:
- Eğer kişi kendini kısıtlanmış hissederse, mevcut alanlarda rahat hareket etmekten çekinecektir. Bu yüzden çalışanların yeterli alana sahip olduklarını hissettirin.
- Kafeterya, mutfak ve lavabo gibi sık sık kullanılan alanlara merdivenle ulaşım olması çalışanların daha fazla mesafe kat etmesine neden olur.
- Personelin geçtiği yerlere görünür biçimde kat ettikleri mesafe ve basamaklar, yaktıkları kaloriler ve harcadıkları enerji hakkında eğlenceli bilgiler sunun.
- Ücretsiz ikramlar her zaman işe yarayan bir motivasyondur. Bunu yalnızca günün belirli saatlerinde uygularsanız personelin yerinden kalkmasını ve mola yapmasını teşvik etmiş olursunuz. İkramlarınızın sağlıklı atıştırmalıklar olmasına dikkate edin.
- En etkili ancak uygulaması zor olan yöntemlerden biri de ayakta bir toplantı yapılandırması sunmaktır. Bu durum sadece hareketsiz kalmayı önlemekle kalmaz, toplantı süresini %34 oranında düşürür.