Adres Değişikliğinde Nakil İşlemlerine Dijital Düzenleme

leventofis-adres-degisikligi

Ticari faaliyette bulunmak isteyen işletmelerin mutlaka vergi dairesine adres bidiriminde bulunması gerekiyor. Bunun için kiralanan geleneksel ofisler ve sanal ofislerin adresleri dilekçe verilerek vergi dairesine bildiriliyor. Vergi dairesinden iş yeri adresine yapılan ziyaret sonucunda, evraklarda da herhangi bir eksiklik yoksa işletme sahipleri vergi numaraları ile ticari faaliyetlerde bulunabiliyor.

Bazı zamanlarda ise işletmeler farklı bir yerdeki ofislere taşınmak durumunda kalıyor. Bu adres değişikliği şehirler arası olabileceği gibi aynı şehirde farklı bir mahalle ya da sokak için de geçerli olabiliyor. Yalnızca kapı numarasının bile değişmesi adres değişikliğinin vergi dairesine bildirilmesi için yeterli bir sebep.

Önceden, adres değişikliği bildirimlerinde vergi dairesine dilekçe yazarak bildirimde bulunmak ve gerekli pek çok evrak toplamak gerekiyordu. Bu evraklar içinde iş yerleri ya da ofislerin kira kontratları ya da tapu fotokopileri bulunuyordu. Gerçek ve tüzel kişilerden istenen farklı belgeler yeni düzenlemeyle birlikte gereksiz kılınıyor. Dijital ortamda gerçekleştirilen iş yeri adres değişikliği ile işletme sahiplerine büyük kolaylık sağlanıyor.

Yeni Sistem Nasıl İşliyor?

İş yerlerinin adres değişikliği için istenen evraklar elektronik ortama geçişle birlikte tarihe karışıyor. Adres değişiklikleri artık işletme sahiplerinin zamanını almadan dijital ortamda kısa sürede gerçekleştiriliyor. Peki, durumda gerçek ve tüzel kişiler nasıl bir prosedür izlemeli?

19 Ekim 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile adres değişikliği yapan mükelleflerle ilgili bir düzenleme yapılıyor. Gerçek ya da tüzel kişiler ofis ya da iş yeri adreslerini vergi dairesine bildirirken dilekçe ile birlikte çok sayıda belge de sunmak zorundaydı. Bu düzenlemeyle birlikte artık tüm işlemler elektronik ortamda ve otomatik bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Mükellefler, yeni vergi dairelerine yalnızca adres değişikliği başvurusu yaparak tüm işlemleri kısa sürede ve kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Eski vergi dairesinde kayıtlı olan iş yeri ve ofis adreslerinin terk işlemleri için yeni vergi dairesine başvuruda bulunmak yeterli oluyor.

Adres değişikliklerinin dijital ortamda otomatik olarak gerçekleştirilmesinin en önemli avantajını işletme sahipleri yaşıyor. Önceden dilekçeli başvurunun ardından kira kontratı ya da tapu gibi evrakların da vergi dairesine sunulması gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte gerçek ve tüzel kişiler zamandan tasarruf ederek kısa sürede yeni adreslerine kavuşuyor. Aynı zamanda, maliyetlerin düşmesi ve çevre dostu bir tutum sergileyerek kağıt israfını önlemesi de düzenlemenin sağladığı avantajlar arasında bulunuyor.