Bu Gençlikte İş Var! Girişim Programı
Üniversite öğrencilerinin girişmcilik hakkında bilgi edinmesi ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması amaçlarıyla yola çıkan TÜSİAD, Bu Gençlikte İş Var! programını oluşturdu. Kuluçka merkezi olarak faaliyet gösteren program, gençlere mentorluk hizmeti vererek girişimcilik farkındalığını artırmayı hedefliyor. Üniversiteler ve kuluçka merkezleri ile işbirliği içinde olan program sayesinde siz de hedeflerinize hızla ulaşabilirsiniz.
Bu Gençlikte İş Var! Nasıl Oluştu?
2011 senesinde hayata geçen Bu Gençlikte İş Var!, aslında bir fikir yarışmasından ortaya çıktı. Bu yarışmanın yoğun ilgi görmesinin ardından 2015’te Girişimcilik Kampı kuruldu. 2017 senesinde ise Girişimcilik Kulübü ile birleşen Bu Gençlikte İş Var!, bir program olarak yeniden oluşturuldu. Zaman içinde gençlerin ihtiyaç ve beklentilerine yönelik güncellenen program şu an kuluçka merkezi işlevi görmekte. Program, girişimciliğe destek olma ve gençler arasında farkındalık yaratma misyonlarıyla hareket eder. Bununla birlikte, fikirleri desteklerken gençler için kariyer alternatifi yaratmaya çalışır.
Girişimciliğin desteklenmesi ve geliştirilmesine yardımcı olan program üniversiteler, yatırımcı ağları ve kuluçka merkezleri arasında köprü görevi görür. İş birliği içinde olduğu bu kurumları bir araya getirmek de programın amaçları arasında.
Bu Gençlikte İş Var! Aşamaları
Girişimcilik programı gençler için farklı alanlarda destek sağlar. Eğitim, kuluçka merkezi, network ve mentorluk yardımı sunan program, gençlerin ihtiyaçları analiz edilerek oluşturulur. Üniversite kampüslerinde başlayan süreç başarılı startup’ların kurulması ve geliştirilmesi noktasına kadar geliyor. Bu süreçlere yakından bakalım.
- Kampüs Etkileşimi Etkinliği: Bu etkinlikler kapsamında üniversitede okuyan gençlerle tanışmak amaçlanır. Atölye, network etkinlikleri ve seminerler gibi faaliyetler gerçekleşir. Girişimcilik bilincinin yerleşmesinin kampüsten başlaması gerektiği düşüncesiyle hareket eden programın zamanla geniş kitlelere yayılması da hedefleri arasında.
- İş Fikri Yarışması: Her sene düzenlenen yarışma girişim fikirlerinin değerlendirilmesini sağlar. Genç girişimcilere, fikirlerinin hayata geçmesi aşamalarında çok sayıda destek verilir. Girişimcilik kampı, eğitim ve seminerler, mentorluk, network, nakit ödüller gibi yardımlarla girişimlerin büyümesi hedeflenir.
- Kuluçka Merkezi Desteği: İş fikri yarışmasının ardından dereceye girenler, programın anlaşmalı olduğu kuluçka merkezlerinde yer alır. Genç girişimciler bu kuluçka merkezleri sayesinde işlerini büyütüp geliştirebilir. Bu aşamada, merkezlerin sunduğu tüm hizmetlerden yararlanılabilir.
- Network ve Mentorluk: Yatırımcı ağları, üniversiteler, kuluçka merkezleri gibi kurumlarla ortak hareket eden program girişimciler ve bu kurumları buluşturmayı amaçlar. Bu süreçte genç girişimcilere her türlü desteğin sağlanması için mentorluk hizmeti de verilir.
Girişim Programına Başvuru Nasıl Yapılır?
Girişimcilik kampı ve iş fikri yarışmaları için yapılacak başvurularda program bazı şartlar istiyor. Öncelikle orijinal, yenilikçi ve gelişimci bir iş fikrinizin olması gerek. Bu fikrin hayata geçirilmesi sürecinde yanınızda olacak bir de ekip kurmanız şart. İş fikrinizin daha önce ticari bir faaliyette kullanılmamış olması şartı da aranıyor. Tabii, bir üniversitede öğrenci olmanız da gerek.
Genç girişimcilerin desteklenmesi ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesini amaçlayan Bu Gençlikte İş Var! programına katılmak istiyorsanız, her sene belirlenen başvuru tarihlerini takip etmenizde fayda var.