Genç Girişimcilere Vergi Desteği

Genç Girişimcilere Vergi Desteği

Genç girişimciler, özellikle son yıllarda artan sayıları ile dikkat çekiyor. Bu gelişimin en büyük nedenlerinden biri devlet destekleri. Ticari hayata ilk defa atılacak genç girişimciler vergi destekleri ile teşvik ediliyor. Bu desteklerle, girişimcilerin ağır vergi yükümlülükleri altında ezilmemeleri ve ekonomik canlanmaya katkı sağlamak amaçlanıyor. Risk alma konusunda çekingen davranıyorsanız bu vergi destekleri ile çok daha cesur hamleler yapabilirsiniz.

3 Yıla Kadar Gelir Vergisinden Muaf Olmak Mümkün

Yeni Gelir Vergisi Kanunu’na göre, ilk defa gelir vergisi mükellefi olan genç girişimciler vergi desteğinden yararlanabilir. Bu girişimciler 3 vergi yılı süresince, yıllık kazançlarının 75 bin liralık bölümü için vergiden muaf olacaklar. Yalnızca, bu kazancın üstünde bir gelir elde edilirse vergi ödemek gerek. İş kolu fark etmeksizin ilk defa ticari hayata atılan tüm genç girişimciler bu muafiyetten faydalanabiliyor.

Vergi Desteğinden Yararlanma Şartları Nelerdir?

  1. Öncelikle, 18 – 29 yaş aralığında olmanız şartı aranıyor. Bu demek oluyor ki 29 yaşını doldurmamış olmak gerek. 30 yaşından gün aldıysanız vergi desteğinden yararlanamıyorsunuz.
  2. İlk defa ticari ya da zirai bir faaliyette bulunuyor olmanız gerekiyor. Daha önce bir işletmeniz vardı ve onu kapatıp yenisini açtıysanız, 29 yaşını doldurmamış da olsanız vergi desteği alamıyorsunuz. Bu süre içinde yeni bir faaliyete girmeniz de 3 yıllık süreyi uzatmıyor.
  3. İşe başlama tarihinizin belirlenen yasal süre içerisinde bildirilmiş olması gerekiyor. Bu süre içinde bildirilmeyen tarihler vergi muafiyetinden yararlanmanızı engeller.
  4. Genç girişimciler, vergi desteğinden yararlanmak için kendi işlerinin başında olmalı. Bu sayede, çalışan ya da yönetici posizyonunda bulunabileceğiniz işiniz için destek alabilirsiniz.
  5. Kurmuş olduğunuz şirket türü de önemli. Ortaklık olarak yürütülen işletmelerde tüm ortakların belirlenen vergi desteği şartlarını karşılıyor olması gerekiyor. Bir ortak bile bu şartları taşımıyorsa, destekten yararlanmak mümkün olmuyor.
  6. Ticari faaliyet alanını devralan genç girişimciler, bu alımı 3. dereceye kadar akrabalarından yapamıyor. Bu şarta eşler de dahil. Bununla birlikte, ölümle ilgili yapılan düzenlemelerle vergi desteğinden yararlanmak mümkün. Ölüm nedeniyle eş ya da çocuklara geçen faaliyet alanı için vergi desteğinden faydalanılabilir.

KOSGEB Hibe ve Teşviklerinden de Faydalanabilirsiniz

Genç girişimciler, belirlenen şartları sağlayarak 360 bin liraya kadar hibeden faydalanabilir. Yine 18 – 29 yaş arasındaki girişimcilerin faydalanabildiği bu hibe ve teşvikler için gerekli şartlara yakından bakalım:

  • Öncelikle KOSGEB’e üye olmanız gerekiyor. Başvuru yaparken dikkat edilmesi gereken nokta ise girişiminizin KOSGEB’in desteklediği faaliyet alanında olup olmaması.
  • Genç girişimcilere KOSGEB tarafından verilen eğitime katılım şartı aranıyor. Uygulamalı eğitimler veren kurum aynı zamanda danışmanlık yardımı da yapıyor. Bu eğitimlerin sonunda başarılı olup sertifika alarak hibelerden yararlanmak mümkün.
  • Eğitimin ardından verilen sertifikalar yerine, üniversitelerde  yapılan geliştirme programlarından da mezun olabilirsiniz.
  • Kurumun hibelerinden faydalanabilmek için sertifika tek başına yeterli değil. Sertifikanın alınmasından sonra hazırladığınız projenin KOSGEB tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Özellikle üretim alanlarında hazırlanan projelerin desteklendiğini de belirtmekte fayda var.

Girişiminizin gider faturalarını saklamanız ve KOSGEB’e göndermenizin ardından yaklaşık 3 ay içinde ödemeniz yapılıyor.