Girişimcilik Nedir?
Kazanç elde etmek üzere kendi işini kurarak riski üstlenen kişiye girişimci denir. Her dönemde ortaya çıkan girişimcilik, teknolojinin vardığı noktada, farklı ihtiyaçlara sunulan çözümlerin çeşitlendiği günümüzde daha yaygın hale gelmiştir. Kendi işini kurmak isteyen kişiler yaratıcı fikirlerini kullanarak kendi şirketlerini kurabilirler. Böylece her geçen gün yenilikçi ürün ve hizmetler piyasaya sürülürken girişimcilerin kendi kazançlarını sağlamaları ve kâr elde etmeleri mümkün olur.
Bunun için girişimcilik fikirleri büyük önem taşır. Risk alarak bir adım atan kişilerin fikirlerinin yenilikçi ve yaratıcı olması önemlidir. Diğer yandan bunların hedef kitlede kabul görmesi ve benimsenmesi de çok önemlidir. Doğru zamanda doğru değişiklikleri uygulama esnekliği, kurulan işin veya piyasaya sürülen mal veya hizmetin geleceği açısından belirleyici olabilir.
İlham veren girişimcilik örnekleri bu kapsamda yol gösterici olabilir. Başarılı örnekleri rehber edinmek, değerli tecrübelerden yararlanmak demektir ve atıldığı maceralı yolda girişimciye ışık tutabilir. Girişimci ne demek sorusuyla birlikte aslında girişimcilik türleri de merak edilir. Girişimcilik fikirleri kadar türleri de size çıktığınız yolda yardımcı olur. Kendi özellikleriyle öne çıkan bu türlerin bilinmesi de işini kurarak ekonomik faaliyet gösterme ve kazanç sağlama çabasıyla bir atılım yapan kişiye ışık tutabilir. Böylece kişinin kendi fikrini ürün ya da hizmet biçiminde hayata geçirerek tüketiciyle buluşturma sürecinde nasıl bir girişimci olarak faaliyete geçeceğini bilmesi mümkün olur.
Girişimcilik Türleri Nelerdir?
Kazanç sağlamanın yanı sıra toplumsal fayda ortaya koyma işleviyle de öne çıkan bu kavramın daha iyi anlaşılması için girişimcilik türleri üzerinde durmak yararlı olur. Bu kavramın öne çıktığı sektörlere bakıldığında eğitimden kültüre ve kamu sektöründen sanatsal alanlara geniş bir yelpaze içinde yer alan son derece geniş bir sahada iş teşebbüsü süreçlerinin ortaya çıktığı anlaşılabilir. Türler itibariyle bakıldığında özellikle şu başlıklarda bu süreçten söz etmek mümkün olur:
- İç girişimcilik
- Ticari sahada girişimcilik
- Kadın girişimciliği
- Sosyal girişimcilik
- Kamuda girişimcilik
- Sanal platformda girişimcilik
Yukarıdaki girişimcilik çeşitleri, girişimcinin kim ya da kimler olduğu, hangi sahada faaliyet gösterildiği ve kâr amacının ön planda olup olmadığı gibi hususlardan etkilenir. İç girişim örneği, firma bünyesinde hayata geçirilir ve kâr firmaya ait olur. Kadın girişimciliği, kadınların ekonomiye katılımı hedefleri doğrultusunda toplumsal bir ihtiyaca hizmet eder ve sosyal bir etki yaratır.
Sosyal girişimcilik, toplumda ihtiyaç hissedilen bir alanda hizmet sağlar ve kazanç amacı bütünüyle geri planda kalır. Bu örneklerde görüldüğü gibi kâr amacının ön planda olduğu türler kadar gönüllülük ve toplum yararının gözetildiği atılımlar da bu kapsama girer ve farklı sahalarda hizmet sağlar. Kâr amacı güden örnekler de istihdam yaratma, belirli bir alanda talep karşısında arzı dengeleme veya kaliteli ürün ya da hizmet sunma noktasında topluma çok faydalı olabilir.
Engelli bireylerin eğitiminden, sokak çocuklarının korunmasına, çevrenin korunmasından sokak hayvanlarının daha iyi bakım şartlarına kavuşturulmasına kadar çeşitli alanlarda sosyal girişim ihtiyaçları ortaya çıkabilir. Hatta bu amaçlarla hayata geçirilen faaliyetler bir proje kapsamında değerlendirildiğinde girişimcilik ve proje yönetimi çatısı altında yürütülebilir. Dolayısıyla sürece sırf kazanç amaçlı bir atılım olarak bakmak eksik bir perspektif oluşturur ve toplum yararı gibi son derece önemli bir bileşen es geçilmiş olur. Yukarıdaki kategoriler kapsamında yeni bir fikirle atılımda bulunmak mümkündür.
Türkiye’de Girişimciliğin Önemi
Girişimcilik tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomiye artı değer katan ve taze kan getiren bir çıkış yolu olabilir. Ekonominin gelişmesinden istihdamın artırılmasına pek çok bakımdan kritik önem taşır. Türkiye’de girişimcilik örneklerinin çoğalmasına yönelik kamu ve özel sektör çalışmaları son zamanlarda artış göstermiştir. Bu örneklerin artması için muhakkak ki ilginç girişimcilik fikirleri önem taşır. Bunun yanı sıra, bilinçli girişimcilerin ekonomik faaliyette yer alması sunulan ürün ve hizmet kalitesinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından önemlidir.
Bunun öneminden hareketle girişimcilik kursu olanaklarıyla yaratıcı ve ilginç fikirleri olan ancak kendilerini bekleyen süreçler konusunda bilgiye ihtiyaç duyan girişimci adaylarını bilinçlendirmek hedeflenir. Girişimcilik ve iş kurma, bir insanın hayatında kritik bir adım atmasını gerektirir ve getirdiği riskler karşısında ayakta kalmak için kişinin donanımlı olması gereklidir. Girişimcilik kursu ne işe yarar diye merak edilebilir. Bu kurslar hem kişiyi kendisini bekleyen sürece hazırlar hem de bu alanda bir sertifika sahibi olmakla uzmanlığa giden yolda bir adım daha atılmış olur.
Girişimcilik Belgesi Nasıl Alınır?
İyi bir fikri olan ve sektöre adım atmak isteyen kişiler girişimcilik belgesi nasıl alınır sorusunun cevabını da merak eder. Kendi işini kurma düşüncesine sahip kişiler için özel olarak düzenlenen girişimcilik kursları bu konuda size yardımcı olur. Kurslara devam edip testlerde başarılı bir performans göstererek girişimcilik belgesi sahibi olabilirsiniz. Bu alanda İŞKUR’un KOSGEB eğitimleri öne çıkar. Bu kurslar sayesinde katılımcılar eğitim alarak bu alandaki eksikliklerini giderme olanağı bulurlar. Aynı zamanda, KOSGEB’in uzaktan eğitim olanakları yoluyla da bu alanda eğitim almak mümkündür. Bilgisayar veya tablet üzerinden eğitimler takip edilebilir. Eğitim videolarını izleyip sınavları da başarıyla tamamladıktan sonra girişimcilik sertifikası almak mümkündür.
Girişimcilik Eğitimleri Ne İşe Yarar?
Yaratıcı fikirlerle belirli bir alanda var olan bir eksikliğe yenilikçi çözümler getirmek mümkündür. Eksikliğin hissedildiği alanda nasıl bir faaliyet gerçekleştirerek tüketicinin benimseyeceği çözümü ortaya koyacağınızı belirlediğinizde girişimcilik motivasyonları devreye girer. Bir an önce fikrinizi ürün ya da hizmete dönüştürmeyi ve hemen faaliyete geçmeyi arzu edebilirsiniz. Bu sayede kendiniz kazanç elde ederken bir yandan da toplumun hissettiği bir eksikliği ortadan kaldırmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Fakat aklınızdaki fikirleri hayata geçirmek için fikirlerden ötesine de ihtiyaç duyarsınız.
Kazanç elde etmek üzere bir şirketin kurulması, finansman ile üretimde kullanılacak araçların temin edilmesi, imalatın pazarlanması, organize edilmesi ve yönetilmesi hafife alınmayacak kadar önemli hususlardır. Üretim planlaması yapmak, pazar araştırması uygulamak, finans kaynakları hakkında bilgi sahibi olmak ve çalışan, ekipman ve finans kaynaklarını içeren bir iş planı yapmak gerekir. Tüm bu unsurlar üzerinden iş kurduktan sonra bunu sürdürmek esastır. Girişimcilik fikirleri ve iş kurma arasında tüm bu süreçlerin sağlıklı bir şekilde tamamlanması gerekir.
Bu noktada eğitimler girişimci adaylarına çok büyük katkılar sunar ve onları kendilerini bekleyen sürece hazırlar. Adım adım hangi aşamaları takip etmeleri gerektiğini adaylara sunar ve gerek teorik gerekse pratik uygulamalarla süreçte netlik sağlar. Bu birikimden yararlanan aday, eğitimi tamamladığında yalnızca sertifika sahibi olmakla kalmaz aynı zamanda hangi adımları atması gerektiğini bilerek emin bir şekilde ilerler. Bilginin kazandırdığı aydınlanma sayesinde önemli araçlardan yararlanıp müşterinin nabzını tutarak üretim ve pazarlama faaliyetlerini yönetebilir ve yönlendirebilir. Değerli zamanını ve kaynaklarını boşa harcamadan doğru adımları atmasına yardımcı bilince kavuşabilir ve işini başarıyla kurarak ekonomik faaliyetine başlayabilir.
Emin adımlarla kurduğu işini sağlıklı bir şekilde yönetebilir ve doğru kararlarla zamanla büyütebilir. Siz de fikrinizi hayata geçirerek kendi işinizi kurabilirsiniz.