Global Firmalardan Öğrenilecek 7 Girişimcilik Taktiği
Bugün, reklam ve markalaşmanın sınırlarını aşarak tüm dünyada öncü olan bir çok şirket var. Peki, yeni girişimcilere ilham kaynağı olan bu şirketler nasıl bu kadar başarılı oldu? İşte en başarılı şirketlerin en önemli girişimcilik taktikleri;
1. Coca Cola: Kolanın Buluşu
Uzun yıllardır başarısını sürdüren ve devrim niteliğinde bir marka halinde gelen Coca Cola şu anda Amerikan kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. İletişim ve reklamcılıkta çığır açan firmanın 3 misyonu şöyle:
- Dünyayı yenilemek
- İyimserlik ve mutluluk anlarında resme dahil omak
- Bir değer ve fark yaratmak
Özellikle Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanarak farklı kitlelere ulaşın. Trendleri takip etmeyi ve ürününüzü nasıl pazarlamanız gerektiğini çalışmayı unutmayın.
2. Apple: Tasarım ve Kolaylık
Bugün hemen hemen herkesin elinde iPhone telefon modelleri olduğunu göz önünde bulundurarak, Apple’ın neden tüm dünyayı kasıp kavuran tarihi bir şirket olduğunu anlamak zor olmasa gerek. Apple bu yola çıkarken en büyük korkularından biri bilgisayarlara karşı nasıl mücadele edecekleriydi. Pek çoğumuz bilmeyebilir ama tam da bu yüzden şirket 1997 yılında batma noktasına kadar geldi. Çünkü satışları çok azdı ve kimse Applebilgisayarlara ilgi göstermiyordu. Tam da bu noktada Steve Jobs, şirketin kaderini değiştirdi ve iPhoneları hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline getirmeye başladı. İphone ve İpod temel başarı ürünleri olurken yenilikler getirilerek basitlik ve rahatlık ön planda tutuldu ve bu hamle başarının anahtarı oldu. Günümüzde “Apple” deyince akla sadelik ve kolaylık gelirken, sizin markanız neyi vadediyor? Sizin ürünlerinizde ön plana çıkan ve parlayan özellikler nelerdir?
3. Air BnB: Her Yerde Rahatlık
Air Bnb sayesinde dünyanın her köşesinden online olarak ev ve oda kiralamak mümkün. Peki bu fikir nasıl başladı? Bu fikir iki arkadaşın yatak başına ücret almasıyla başladı. Ancak bu akım yaygınlaşınca markalaştılar ve şirket villalar ve rezidanslar dahilolmak üzere çok büyük bir genişleme gösterdi. Artık her yeri kiralamak çok kolay ve güvenilir! Air BnB sayesinde insanlar gittiği her ülkede yeni arkadaşlar edinebiliyor ve daha ucuza konaklayabiliyor.
4. Lego: Kendi Dünyanı Yarat
Danimarkalı bir oyuncak üreticisinin icadıyla başlayan legolar bugün her yerde! Dijital dünya ile rekabet etmek zorunda olsalar da legolar hem çocukların hem de yetişkinlerin vazgeçilmez eğlencelerinden. 90’lı yıllarda iflasın eşiğine gelse Lego bütün sorunlara ve online oyunlara rağmen hayatta kalmayı başarıyor. Yenilikçi ve yaratıcı tasarımlarla piyasadaki başarılarını sürdürüyorlar. Yani lego değişen teknolojiye ve toplumu uyum sağlayarak iflasın eşiğinden döndü. Peki siz yenilikleri ve değişimleri karşılamaya hazır mısınız?
5. Old Spice: Hedef Kitleye Hitap Etmek
Yıllara direnen Old Spice’da en viral marka olarak müthiş bir geri dönüş gerçekleştirdi. Bir zamanlar sadece yaşlı insanların parfümü olaran görülen marka, genç kitlelere canlı ve tanınmış yüzler ile hitap ederek gençler arasında trend bir marka haline geldi. Aslında tamamen aynı olan ürünler nasıl bir anda yeni neslin vazgeçilmez parfümü oldu? Sizin pazarlama stratejileriniz hedef kitlenize yönelik mi? Ürünlerinizi kim satın alacak ve nasıl onların kalbini çalacaksınız?
6. IBM: Küresel Ol ve Geçmişe Takılıp Kalma
Pek çok firma ve başarılı marka gibi IBM de zamanın ruhunu yakalıyor. Çok köklü ve eski bir firma olmasına rağmen sürekli ürünlerini yenileyerek bilgisar piyasasında ön plana çıkmayı başarıyor. 1990’larda batma noktasına gelen ve rakipleri tarafından“dinozor” olarak görülen firmanın zamanının geçtiği düşünülüyordu. Ancak IBM en zor noktada yenilikçi çözümler üreterek bugüne kadar geldi ve herkesi şaşırtmayı başardı. IBM’ye göre şirketler küresel olmalı ve sürekli kendini yenileyerek herkese hitap edebilmeli.
7. Marvel Comics: Kendini Yeniden Tanımla
Ciltsiz çizgi romanlarla başlayan Marvel Comics bir dönemin yıldızıydı ancak bir süre sonra iflas ettiler. Tam da bu noktada artık okunmayan çizgi roman karakterleri sinemada can bulmaya başladı. İşte Marvel Comics teknolojiyi etkin kullanarak bu şekilde geri döndü. Bugün Marvel’in bütün filmleri sinema dünyasında harikalar yaratarak rekorlar kırıyor. “Spider-Man”, “X-Men” ve “Blade” gibi efsanevi fimler ve karakterleri sayesinde beklenenden daha fazla kar elde ederek kendi stüdyolarını kurdular. Görüldüğü gibi eski bir fikri alıp yenilik kazandırarak bir marka haline geldiler.
Sonuç olarak, tüm bu 7 şirketin başarısı dikkate alındığında şu temel tavsiyeler dikkate alnımalı:
– Zamanın ruhunu yakalayın
– Yeniliklere açık olun
– Her zorlukta ayağa kalkmasını bilin
– Hedef kitlenizi iyi tanıyın