Kosgeb kredi nasıl alınır, şartları nelerdir?
Girişimciliğin arttığı ve yaygınlaştığı günümüzde teknolojinin ve devletin sunduğu olanaklar iş kurma aşamasındaki girişimcilerin işini kolaylaştırır. Yeni kurulacak küçük ve orta ölçekli işletmeler için devletin sunduğu krediden yararlanma olanakları mevcuttur. Girişimciler, devletin sağladığı imkanlar arasında öne çıkan KOSGEB hibe kredisini almak için gereken şartları ve işlemleri merak edebilirler.
KOSGEB tarafından sunulan hibe kredisi imkanı, girişimcilere destek sağlama amacını taşır. Sermayesi olmamakla birlikte kendi işini kurmak isteyen yenilikçi zihinler, bu sayede geri ödemesiz hibe desteğinden faydalanabilmektedir. Bu maddi destekle pek çok sorunu aşmak ve iş yeri açmak için gerekli adımları atmak daha kolay hale gelir.
KOSGEB kredi desteği nasıl alınır sıklıkla merak edilen bir sorudur. KOSGEB desteğinden yararlanabilmek için birtakım şartları yerine getirmek gerekir. Diğer yandan, hızla dijitalleşen dünyada ve pandemi sürecinin de etkisiyle pek çok adımı dijital ortamda atmak artık mümkündür. Online olarak atılabilecek adımlar sayesinde işiniz hem daha hızlı hem de daha pratik olur.
Bu sürecin en önemli bileşenlerinden biri olan girişimcilik eğitim programı da 2021 yılı itibariyle dijital hale getirilmiştir. Bu sayede, yenilikçi bir fikre sahip olan ancak sermayesi olmayan ve hibe avantajından yararlanmak isteyen kişiler, eğitimlerini uzaktan tamamlayabilirler ve sertifika sahibi olabilirler.
KOSGEB Kredi Desteği Şartları Nelerdir?
Girişimcilere destek amacıyla sağlanan KOSGEB kredi desteği olanaklarından yararlanmak için birtakım şartları yerine getirmek ve bazı adımları atmış olmak gerekir. Bu şartları ve aşamaları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Dijital ortamda verilen girişimcilik eğitim programını başarıyla tamamlanması
- İşletmenin fiili olarak açılarak vergi levhasının alınmış olması
- İşletme kaydının veri tabanına girilmesi ve küçük veya orta ölçekli işletme beyannamesinin doldurulması
- Başvuru aşamaları ile hibe onay prosedürünün internet üzerinden tamamlanması
Başvuru aşamasında gerekli olan dosya hazırlama işlemleri de 2021 yılı itibariyle sanal ortama taşınmıştır. Sisteme kayıt olmayı arzu eden küçük ve orta büyüklükteki işletmeler dijital ortamda kayıt işlemlerini gerçekleştirebilirler. Böylece, ekonomiye hayat vermek ve girişimcilerle esnafları desteklemek üzere faaliyet gösteren KOSGEB tarafından sunulan kredi desteğinden yararlanabilirler.
1990 yılından bu yana faaliyet gösteren KOSGEB, o tarihten bu yana girişimcilere hibe desteği sağlamaktadır. Bu kapsamda öncelikle girişimcilere eğitim verilmektedir. Kurs programı çerçevesinde verilen eğitimler, geleneksel girişimci ve ileri girişimci eğitimi olarak ikiye ayrılır. Eğitimin başarıyla tamamlanmasının ardından iş plan ve projesi de başarılı bulunarak projesi onaylanan girişimciler bu hibe kredisinden yararlanabilir.
Eğitimi tamamlayan ve hibe almak isteyen girişimcilerde eğitimi tamamladıklarını gösteren sertifika şartı aranır. Bu şartı yerine getirenlerden kapsamlı bir iş planı sunmaları istenir. Bunu nasıl yapacaklarını eğitim sürecinde öğrenmiş olan girişimciler, iş planlarını oluşturup projeleri için de kurum yetkililerinden onay aldıkları takdirde hibe desteğinden yararlanma kapısını aralamış olurlar.
KOSGEB Kredi Desteği Adımları
Bu ön şartları başarıyla yerine getiren girişimcilerin açmış oldukları işletmenin veri tabanı kayıt sistemine dijital girişi yapılmalıdır. Bunun için e-devlet üzerinden kurumun veri tabanına ulaşabilirler. Kayıt işlemini tamamladıktan sonra işletme kaydı da benzer bir yol izlenerek gerçekleştirilir. Bu kayıt ve beyanname girdilerini sağlayan girişimciler, artık çıktı alıp ilgili kuruma ibraz etmek durumunda kalmadan tüm bilgi ve belgeleri internet üzerinden sunabilirler. Başvuru süreci de online yapılabildiği gibi evrak içeriği de dijital ortamda doldurulur.
Bu süreçte gerek duyulan belgeler şunlardır:
- Girişimci eğitim sertifikası
- Kobi bilgi dokümanı
- İşyeri açma işlemlerinde ortaya çıkan harcamalara ait faturalar
- Diğer belgeler ve işyeri açarken ortaya çıkan giderlere ait evraklar
KOSGEB kredi başvurusu yapıldıktan ve ilgili evraklar sisteme girildikten sonra yeni açılan iş yeri adresine kurum yetkililerinin ziyareti gerçekleşir. Böylece, süreç gereği yapılması gereken denetimler de tamamlanmış olur.
Tüm ön aşamalar yerine getirilip de başvuru adımı da tamamlandığında girişimcinin başvurusu KOSGEB tarafından değerlendirmeye alınır. Geleneksel girişimci kapsamında yapılan başvuruların değerlendirmesi KOSGEB tarafından yapılır. İleri girişimci kapsamındaki başvurularda bir ön değerlendirme süreci de uygulanır. Değerlendirme esnasında halihazırda başka bir işe devam edilip edilmediği, sunulan iş projesinin işletme faaliyetine uygun olup olmadığı, program kapsamında destek talebinin konusu yazılım ve donanımın iş yerinin faaliyetleriyle doğrudan ilgisinin bulunup bulunmadığı gibi kıstaslar belirleyici olur. Bunun ardından kurul değerlendirme süreci başlar. Başvuru kabul edildiği takdirde ilgili taahhütname verilir ve 2 yıl boyunca kredi programı uygulanır.
KOSGEB Kredi Desteği Nasıl Uygulanır?
Kredi desteği için başvuru şartlarını yerine getiren ve uygunlukları teyit edilen adaylara kredi desteği verilmesi durumunda kurumun taahhütname verildiği tarihi izleyen iki yıl boyunca kredi desteği uygulanır.
KOSGEB Kredisi Ne Kadar?
KOSGEB kredisi şirkete göre değişiklik gösterir. Geleneksel girişimciler şayet şahıs şirketi kurmuşlar ise 2021 verilerine dayanılarak KOSGEB tarafından 5 bin TL kredi desteği verilir. Şayet sermaye şirketi kurmuşlar ise bu destek 10 bin TL olabilir. İş yerinin kurulmasını takiben birinci ay ile on ikinci ay arası birinci performans süreci olarak değerlendirilir. Bu süre sonunda girişimcinin ve çalışanlarının ödemesi yapılmış prim gün sayısı 1080 ve üzeri olduğunda yılın sonunda 20 bin TL kredi desteği verilir.
Takip eden yılda aynı sayıların 1440 ve üzeri olması halinde 20 bin TL hibe alınır. Danışmanlık ve koçluk kategorisi içerisinde 10 bin TL, iş yerinin sertifika desteği kapsamında ise 5 bin TL destek sunulur. Bunların yanında çeşitli kategoriler dahilinde uzun vadeli veya faizsiz kredi desteği olanakları da mevcuttur. Uzun vadelerle KOBİ finansman desteği verilirken, KOBİ gelişim desteği kapsamında hibe ve faizsiz kredi olanakları sağlanmaktadır. Son verilere göre, geleneksel girişimci programında sağlanan destek 60 bin TL, ileri girişimcilik kapsamında ise 370 bin TL değerine ulaşmaktadır.
KOSGEB Kredi Ödemeleri Nasıl Yapılır?
KOSGEB için başvuruda bulunup onay alan girişimcilere ödemelerin nasıl yapıldığı da merak edilir. Başvuruda bulunan ve gerekli evrakları ibraz edip işletme kaydını da yaptıran girişimciler için gerçekleşen ödemeler şu şekilde uygulanır:
- İş planı projesi onaylanan kişilerin mal ve hizmet alımında yapılan harcamaların ödemesi banka aracılığıyla yapılır.
- Bankadan onaylanan ödeme makbuzu ile fatura aslı sunularak destek başvurusunda bulunulur.
- Yapılan incelemede uygun bulunanların banka hesaplarına ödeme yapılır.
Burada önemli olan husus şudur ki ilk olarak girişimci harcamayı yapar. Ardından KOSGEB’den geri ödemeyi alır. Şayet geleneksel girişimci ise 60 bin TL tavan değerine kadar geri ödemeden yararlanır. Şayet ileri girişimci ise bu hibe desteği 360 bin TL’ye kadar çıkar.
Görüldüğü gibi, KOSGEB kredi olanaklarından yararlanmak için gerekli koşullar son derece açık ve anlaşılır bir şekilde girişimciye sunulur. Üstelik hızla dijitalleşen dünyanın sunduğu olanaklarla süreç için atılması gereken adımlar daha da kolaylaştırılmıştır.