MVP Nedir ve Nasıl Yapılır?

mvp-nedir-ve-nasil-yapilir

Girişimciler, özgün fikirlerle bir alanda yenilik ortaya koyarlar. Sürecin en başında fikirlerine inanıp güvenmeleri önemlidir fakat daha da önemli olan fikrin alıcı kitlesinde nasıl bir karşılık bulacağını bilmektir. Böylece aşama öğrenilip yaygınlaşan ürünle büyük kazançlar sağlamak mümkün olabilir. Üretici ve alıcının paralel ilerlemesi sayesinde ürün tam da alıcıya uygun özellikler ve iyileştirmelerle çok büyük bir boşluğu doldurabilir ve bu sayede geniş kitlelerle kucaklaşabilir. Bu noktada öne çıkan MVP sahneye çıkar.

MVP ne demek dediğinizi duyar gibiyiz… MVP açılımı “minimum viable product” yani “minimum olarak uygulanabilir ürün”dür. En basit tanımıyla MVP geliştirdiğiniz ürünle ilgili ilk gerçek denemenizdir. Ürününüzü basit bir biçimde uygun bir fiyatla satışa sunarsınız. Alıcı kanadından aldığınız geri bildirime dayanarak üretimin gelişim yolculuğuna bir yön verirsiniz. Bu doğrultuda, sunduğunuz çözüme farklı özellikler kazandırabilir ve bunu müşterilerin ihtiyaçlarına daha uygun hale getirebilirsiniz. Dolayısıyla MVP sürecinin ürünün çok daha geniş kitlelere ulaşması için atılması gereken ilk ve temel adımlardan biri olduğu söylenebilir. MVP ne demek ve nasıl yapılır, hayata geçirilir? MVP’nin girişimciler için püf noktaları nelerdir? İşte bilmeniz gerekenler…

MVP Nasıl Yapılır?

Aklınızda parlak bir fikir var. Bunu hayata geçirmek için risk almaya hazırsınız. Ancak alıcı kanadında bu fikirle piyasaya sürdüğünüz ürün insanların gerçekten ihtiyaç duyduğu bir çözüm mü? Çünkü insanlar bir şeyi satın alırken bunun işlerine yarayıp yaramayacağını bilmek ister. Eğer elinizde böyle bir ürün varsa yapmanız gereken bazı şeyler vardır.

  • Piyasaya süreceğiniz ürünün ilk ve temel amacını belirlemelisiniz.
  • Ardından bu fikri net bir şekilde yansıtan basit prototipler geliştirirsiniz ve satışa sunarsınız.
  •  Ürün karşısında müşteri kanadının tepkisini izleyerek ve geri bildirimden yararlanarak ürününüzü geliştirmeye başlarsınız. 
  • Burada önemli nokta, en başta temel ihtiyaca tam karşılık gelen ürünü müşteriye sunmaktır. Sözgelimi, kilitli kutu geliştirdiniz ise kilitli kutu üretip sadece kilidi piyasaya sürmeniz doğru bir hareket değildir. 
  • Ürününüz basit haliyle uygun fiyatla piyasadaki yerini alır ve bundan sonra alıcıların beklentileri ve tepkileri üzerinden geliştirilecek özellikler belirgin hale gelir. 

Ana hatlarıyla MYP uygulaması bu şekilde yapılır. Bu sayede kullanıcıların işine yarayan ürünü ulaşılabilir hale getirebilirsiniz. Daha sonra aldığınız dönüşler ışığında müşterilerinizin başka hangi özellikleriyle öne çıkan bir kilitli kutuya daha çok ihtiyaç duyduğu aklınızda netleşir. Daha ilk aşamadan ürününüzün bir boşluğu doldurup doldurmayacağını ve alıcı bulup bulamayacağını değerlendirme olanağını veren MVP görüldüğü gibi oldukça basit ama etkili bir öğrenme ve anlama sürecidir.

MVP’nin Avantajları Nelerdir?

Size fikrinizin ve bunu yansıtan ürünün ilk testini veren MVP’nin birçok avantajı bulunur. Özetlemek gerekirse;

  • Hedef kitlenizden dönüş almanızı sağlar.
  • Alıcı ile aynı dili konuştuğunuzdan emin olursunuz. Müşterinin nabzını tutmaya yarar.
  • Uygun fiyatla basit bir numune piyasaya sürerek zaman ve para kaybetmeden ürün denemesi yaparsınız.
  • Ürünün artı ve eksilerini değerlendirirsiniz ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda özellikleri değiştirebilirsiniz.

Görüldüğü gibi son derece basit ama etkili MVP sayesinde zaman ve para kaybına uğramadan en basit haliyle fikrinizi somutlaştırıp müşteriye sunarsınız. Karşıdan gelen geri bildirimlerle alıcı kanadında ürünün nasıl bir karşılık bulduğunu görebilirsiniz. Bu dönüşlerden aldığınız fikirlerle üründe hangi özellikleri koruyup hangilerini değiştirebileceğinizi anlama şansını yakalarsınız. Sürümünüz en ideal haline ulaşana kadar bu süreç bu şekilde devam eder. Siz de daha en başından müşteriyle etkileşimli hareket ettiğiniz için büyük kayıplar ve hayal kırıklıkları yaşamadan üretim ve satış sürecini yönetebilirsiniz. Ürün çeşitliliğinin muazzam olduğu ve kıyasıya rekabetin yaşandığı bir ortamda büyük ve belirsiz risklere girmek yerine emin adımlarla hareket etmeyi tercih edebilirsiniz. İşte MVP bu bakımdan size son derece faydalı olur.

MVP Nasıl Planlanır?

Bir girişimci olarak inandığınız fikrinizin alıcı kitlesindeki karşılığını görmeye karar verdiniz. Bu sayede ürününüzün tercih edilip edilmeyeceğini veya hangi değişikliklerle daha fazla tercih edilebileceğini değerlendirmek için MVP uygulamasını hayata geçireceksiniz. Peki bunun için planlama nasıl yapılabilir? Bunun için şu soruların cevaplarına ihtiyaç duyabilirsiniz:

  1.     Vizyon: Ürün vizyonunuzu tanımlayın.
  2.     Hedef Kitle ve Platformlar: Hedef kitleniz kimdir? Onlara ulaşmak için hangi platformları kullanacaksınız?
  3.     İşlevler: Bu MVP hangi işlevleri kapsar?
  4.     Zaman ve Maliyet Planı: Ne kadar bir maliyetle ne kadar süreyi kapsayan bir uygulama yapacaksınız?
  5.     Sonuç: MVP uygulamasında neyi elde etmek istiyorsunuz?
  6.     Başarı veya başarısızlık kriterleriniz nelerdir? Hangi esasa göre tamam mı devam mı diyeceksiniz?

Girişimci özgün bir fikirle bir yolculuğa çıktığında önündeki yol belirsiz ve risklerle doludur. Bu noktada en basit haliyle fikrin vücut bulduğu formu uygun fiyatla müşteriye sunarak müşterinin nabzını yoklamak harika bir başlangıç noktası olabilir. Bu şekilde amacınızı belirledikten sonra yukarıdaki soruların cevaplarını netleştirebilirsiniz. O zaman önünüzdeki yol biraz daha belirgin bir hale gelir.

MVP Yapmanın Yolları Neler Olabilir?

İyi bir MVP sonucu için yararlanabileceğiniz araçlarınız vardır. Bunlar, tehlike ve risklerle dolu yolculuğunuzda size yol gösteren rehberler gibidir. Bu araçlardan yararlanarak alıcı nezdinde ürününüzün nerede durduğunu ve hangi özelliklerle nereye ulaşabileceğini sağlıklı bir şekilde değerlendirebilirsiniz. 

  • Bu süreçte ilk olarak müşteri ziyaretleri öne çıkar. 
  • Bu görüşmeler doğrudan satışı hedeflemek yerine ürünün gerçekte nasıl bir çözüm olduğunu ve kullanışlılık yönünü karşı tarafın bakış açısına göre test etmenize yardımcı olur. 
  • İkinci olarak sahip olduğunuz web sitesinin açılış sayfası bu süreçte çok yararlıdır. Burada teknolojinin sunduğu imkanlarla elde ettiğiniz ziyaretçi analizleri size nesnel bir dayanak verir. 
  • Web sitenizde A/B testlerinin faydasını görebilirsiniz. Bunlar, aynı sitenin birbirinden farklı iki sürümünün bir karşılaştırmasını size sunar. Bunu yapmak son derece basittir. Ziyaretçilerin bir kısmı A bir kısmı ise B olmak üzere iki farklı sürümle karşılaşır. Böylece çeşitli web sitesi araçlarından yararlanarak hangisinin daha iyi bir performans yakaladığını karşılaştırma şansınız olur.
  • Bunların dışında reklam kampanyaları sayesinde ürününüzü test edebilirsiniz. 
  • Sosyal medya olanaklarından yararlanarak yürüteceğiniz dijital kampanyalar sayesinde öne sürdüğünüz hangi ürün özelliklerinin müşteri nezdinde daha cazip olduğunu görebilirsiniz. 
  • Yine bu süreçler sayesinde ürüne biçtiğiniz fiyatların müşteri bakış açısıyla nasıl değerlendirildiğini izleyebilirsiniz. 
  • Yeni fikirlere yatırım yapmak isteyen kurumlara ulaşabilir ve sponsorluk alma şansından yararlanabilirsiniz. Üretim sürecinizin maliyetli olması durumunda böyle bir desteğe ulaşmak çok yararlı olabilir. 

Sonuç olarak, girişimciyi belirsizlikten uzaklaştırarak sağlam verilerle girişim dünyasındaki yolculuğuna ışık tutan MVP ile ürününüzün başarı grafiğine ilişkin sağlıklı öngörüler yapabilirsiniz. Geliştirdiğiniz ürünün onca zaman ve emeğe değip değmeyeceğini anlamanın yanı sıra insanların bunu işlevsel bulup bulmayacağını görebilirsiniz. Bu süreci geçirmek size boşa zaman kaybetmeksizin ürününüzü yeni baştan gözden geçirme ve gerekli değişiklikleri yapma fırsatı verir. Böylece ilk aşamalardan itibaren tüketicinin nabzını tutarak üretim sürecinizi yönetebilirsiniz.