Ortak Çalışma Alanları Yalnızlık Hissini Azaltır
Freelance olarak çalışmanın esnek saatler, mekanda rahatlık ve bağımsızlık gibi pek çok avantajı var. Ancak bu işin diğer bir yüzü daha var, o da yalnızlık. Çeşitli araştırmalara göre uzaktan çalışanların en büyük şikayeti yalnızlık ve toplumdan kendini dışlama. Çünkü ofis dışında kendi kendine çalışanlar ofisin sağladığı sosyal ve insani etkileşimlerden faydalanamıyor. Birleşmiş Milletler’de operatör doktor olarak çalışmış olan Vivek Murthy, bağımsız ve uzaktan çalışanları “yalnızlık salgını”nın en önemli nedenlerinden birisi olarak görüyor. Murthy’e göre uzaktan çalışmak sadece yalnızlığı arttıran psikolojik bir sorun değil aynı zamanda tüm toplumu ilgilendiren bir sorun. Çünkü ofis dışında uzaktan çalışanların sayısı obezitenin ve sigara içme oranının da artmasına neden oluyor.
Ortak çalışma alanları üzerine yapılan araştırmalar ise esnek ofislerde çalışan kişilerin birbiriyle daha çok iletişim kurduğunu ve sosyalleştiğine dikkat çekiyor. Yapılan anket çalışmalarına göre;
- Çalışanların %87’si sosyal sebeplerle diğer ofis çalışanlarıyla görüşüyor, %54’ü ise ofis dışında hafta sonları veya işten sonra da birbirleriyle görüştüğünü belirtiyor.
- Katılımcıların %79’u bu sayede sosyal ağlarını geliştirdiğini söylüyor.
- %83’ü ise çalışma alanına katıldıklarından beri daha az yalnız hissettiğini ifade ediyor.
- %89’u bir çalışma alanına katıldıklarından beri daha mutlu hissettiğini belirtiyor.
- Katılımcıların %82’si profesyonel iş ağlarını çalışma arkadaşları sayesinde genişlettiğini açıklıyor.
- Çalışanların %80’i herhangi bir yardım veya tavsiyeye ihtiyaç duyduklarında ofis arkadaşlarını arıyor.
Bu verilere ek olarak çalışanların büyük çoğunluğu diğer çalışanlarla beraber bir ofisi paylaşmalarının motivasyonlarını arttırdığını ifade ediyor. Daha önce uzaktan çalışma deneyimi olan anket katılımcıları, evde veya kafede çalıştıkları zaman dikkatlerinin çabuk dağıldığını ama ofiste daha iyi konsantre olduklarını belirtiyor. Araştırmanın en dikkat çekici yanı sonucu ise ofis çalışanlarının duygusal olarak birbirleri ile kurdukları bağ.
Bu çalışmalara ek olarak Michigan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma, paylaşımlı ofislerde çalışanların geleneksel ofislerde çalışanlardan daha başarılı olduklarını gösteriyor. Çünkü paylaşımlı ofis çalışanları daha rahat iletişim kuruyor ve daha çok sosyalleşme fırsatı buluyor. Sonuç olarak bir arada ve esnek ofislerde çalışmak hem iş verimliliğini artırıyor hem de çalışanların motivasyonunu yükseltiyor.