Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs şirketi kurmak isteyenlerin öncelikli merak ettiği şey şahıs şirketi nedir olur. Şahıs şirketi firma türü, tek kişi tarafından veya ortaklı olarak kurulan küçük ölçekli işletmedir. Şahıs firması olarak da bilinir. Şahıs firması nedir sorusu biraz daha açılabilir. Tüzel kişiliğe sahip bu işletme türü, sanılanın aksine yalnızca tek kişi olarak değil, aynı zamanda belirli sayıda ortak tarafından da kurulabilir.
Şahıs şirketi kurmak home ofis çalışma olanağı sunabilir. Şahıs şirketi isimleri kurumsal kimlik oluşturduğu için önem taşır ve isim seçilirken kağıt üstünde olduğu kadar logoda nasıl görüneceği de düşünülmelidir. Bilgi amaçlı şahıs firması sorgulama işlemi de yapılabilir. Şahıs şirketi ticaret odası kaydı zorunlu mu sorusu da sık sık merak edilir. Bu sorunun yanıtı; evet zorunludur. Şahıs firması nasıl kurulur, şahıs firması işletme ve kapatma ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz tüm detaylar ve gerekli belgeleri buradan inceleyebilirsiniz.
Şahıs Şirketi Kurulurken Gerekli Belgeler Nelerdir?
Şahıs şirketi nasıl kurulur sorusu yeni bir firma kurmak için adım atan kişilerin araştırdığı bir konudur. Şahıs şirketi kurmak için gerekli adımları ve belgeleri iyi bilmekte fayda vardır. Şahıs şirketi açmak için aşağıdaki adımlar takip edilir. Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler temin edilerek hazırlıklar yapılabilir. Şahıs firması kurmak için gerekli evraklar izlenecek adımlarla birlikte şöyledir:
- Nüfus cüzdan fotokopisi, ikametgah detayları, imza sirküsü ve imza tescil beyannamesi gibi evraklar alınır.
- Firma tescil işlemi tamamlanır.
- Vergi hesap numarası almak için başvuruda bulunulur.
- İlgili defterler tedarik edilir ve tescil ettirilir.
- Yoklama tutanağı hazırlanır.
- Vergi hesap numarası edinilir.
- Vergi levhası ile yazar kasa levhası temin edilir.
- Fatura irsaliyesi ile gider pusula dökümanları basıma gönderilir.
- Sicil gazetesinde ilan verilir.
- Bağlı bulunacağı odaya kayıt işlemi gerçekleştirilir.
- İş yeri açmak ve faaliyet göstermek üzere ruhsat temin edilir.
- SGK ile ilgili işlemler yerine getirilir.
- Bağkur ile ilgili işlemler tamamlanır.
Ortaklık varsa şahıs şirketi ortaklık sözleşmesi örneği hazırlanır. Açılış aşamasında yoklama memuru belirtilen adreste firmayı ziyaret eder ve incelemelerde bulunur. Yoklama tutanağı oluşturulur. Bu işletme türü hakkında yaygın olarak sorulan ve merak edilen bazı durumlar vardır. Örneğin şahıs firması tüzel kişilik midir sorusu sıklıkla araştırılır. Bu durum kuruluş türüne göre değişir. Komandit şirket türünde cevap evet olabilir ve bir ortak tüzel kişiliğe sahip olabilir. Adı şirket ise kurucu kişiden bağımsız olamayacağı için kuruluşu gerçek kişi kurabilir. Şahıs firması ticaret odası kaydı zorunlu mu sorusunun cevabı ise evet, zorunludur.
Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nedir?
Şahıs firması kurmanın maliyet açısından da avantajları bulunur. Kuruluş aşamasında ortaya çıkan masraflar göz önüne alındığında, şahıs şirketi kurmanın maliyeti diğer kuruluş türlerine kıyasla makul görünür. Şahıs şirketi kurma maliyeti hakkında fikir sahibi olmak için ortaya çıkan aşağıdaki masraf kalemlerine göz atılabilir:
- Vesikalık fotoğraf (2 adet)
- İş yerine ait kira kontratı
- İkamet belgesi
- Vergi dairesinin sözleşme damga vergisi
- Firma kuruluşuna ilişkin servis bedeli
- Noterden temin edilen muhasebeci vekaleti
- Noterden temin edilen şahıs imza beyanı
Bu kalemler dahil olarak kuruluş aşamasında şahıs şirketi maliyeti yaklaşık 550 TL’dir. Dolayısıyla şahıs şirketi kurma diğer kuruluş türlerine göre daha az masraflı görünür. Şahıs şirketi maliyeti düşük olduğu için bu işletme türü, düşük hacimli faaliyet öngören girişimciler için avantajlı bir seçenek olabilir. Şahıs şirketi kurmak için gerekenler tamamlandığında düşük maliyetli şirket kurma işlemi başlatılabilir. Görüleceği üzere şahıs firması kurmak nispeten kolay bir işlemdir. Şahıs firması için gerekli evraklar da kolayca temin edilebilir.
Şahıs firması açılış evrakları temin edildikten sonra bir diğer aşamaya geçilir. Şahıs firması kuruluş aşamasından ticari faaliyete geçiş için bazı masraflar (tek seferlik) yapılması gerekir:
- Fatura, irsaliye, makbuz gibi evrakların basım işlemi
- Firmanın kaşesi
- Kira kontratı damga vergisi
- Yazar kasa
- Meslek odası kaydı (gerekiyorsa)
Bu kalemlerin toplam maliyeti 1290-1700 TL arasında değişebilir.
Şahıs firması nasıl açılır sorusuna cevap aranırken bu gibi adımları ve gereklilikleri bilmek önem taşır. Şahıs firması kurmak için gerekli belgeler alındıktan ve işlemler yerine getirildikten sonra firma faaliyete geçer.
Şahıs Şirketinin Ödediği Vergiler Nelerdir?
Şahıs şirketi vergi detayları da kurucular için önemli bir husustur. Şahıs şirketi vergi hesaplama aşamasında, önce ödenecek vergi türleri bilinmelidir. Şahıs firması aylık giderleri de bu sayede aydınlatılmış olur. Şahıs firması vergileri şunlardır:
- Damga vergisi
- Stopaj vergisi
- Katma değer vergisi
- Gelir vergisi
- Geçici Gelir Vergisi
Şahıs şirketi vergi oranları diğer kuruluş türlerine nazaran daha düşüktür. Ancak şahıs firması vergi dilimleri de dikkate alınmalıdır. Şahıs firması gelir vergisi hesaplama aşamasında artan oranlı dilim söz konusudur. Dolayısıyla şahıs firması vergi oranları %15-35 arasında seyredebilir. Firmanın cirosuna göre ödenecek vergi oranı artabilir.
Şahıs Şirketi Hakkında Diğer Bilgiler
Gerekmesi halinde kuruluşun sahibi şahıs firması sermaye artırımı dilekçesi verebilir. Ayrıca şahıs şirketi limited şirkete çevirme seçeneği de mevcuttur. Hatta bu seçenek işletmeyi devrederek veya kapatarak limited açma düşüncesine göre çok daha avantajlıdır ve tercih edilir. Bu kuruluşun faaliyetleri de merak edilen bir husustur. Ticari faaliyetleri düşünüldüğünde şahıs şirketi ihracat yapabilir mi diye soracak olursanız, evet yapabilir.
Şahıs Şirketi Devir ve Kapanış İşlemleri Nasıl Olur?
Bu işletme türünün devir ve kapanış işlemleri diğer işletme türlerine kıyasla çok daha kolay olur. Ticari işletme devir kontratı ile devir sözleşmesi yapılarak şahıs şirketi devri gerçekleştirilebilir. Şahıs şirketi kapanış işlemleri ise mali müşavirinizin dilekçesiyle kolayca yapılabilir. Tek başınıza vergi dairesine giderek de yapabileceğiniz bu işlemde mali müşavir uzmanlığından yararlanmak daha faydalı olabilir. Ayrıca son 30 gün içinde herhangi bir gider işlenmediğinde ya da fatura kesilmediğinde kapanış işleminiz mali müşavir tarafından bir ay geriden de başlatılabilir.
Kapanış ve devir süreçlerinde sorumlu bulunduğunuz dönemlere ait KDV, gelir vergisi ve geçici gelir vergisi borçları dikkatle takip edilmelidir. Zira, işletmenin aktif olduğu son ayı takip eden ayda KDV beyannamesi düzenlenir. İşletmenin aktif olduğu en son üç aylık döneme ait geçici vergi de ortaya çıkar. İşletmenin aktif olduğu son yılı takip eden mart ayında ise gelir vergi beyannamesi oluşturulur. Kapanışın gerçekleştiği aya ait SSK ve Bağkur ödemeleri gündeme gelir. Devir ve kapanış işlemlerinde şahıs şirketi kaşe örneği Maliye’ye sunulmalıdır.
Tıpkı açılış işleminde olduğu gibi adres değişikliği, devir veya kapanış işlemlerinde de bildirilen adrese yoklama memuru ziyarette bulunur. Bu ziyaret esnasında aynı şekilde şahıs şirketi fatura örneği de istenir. Şahıs firması kapanış işlemleri yürütülürken yoklama memuru tutanak oluşturur. Tutanağın hazırlanması için memurun incelemesi sırasında diğer kuruluş evrakları ile birlikte yukarıdaki evraklar da önem taşır. Şahıs firması kaşe örneği ibraz edilir. Şahıs firması fatura örneği de incelenir. Ardından şahıs şirketi kapatma işlemi gerçekleşir.
Bu kuruluş türünde kapanış evresi tıpkı açılışta olduğu gibi hızlı bir şekilde gerçekleşir.