Sanal Ofis Kira Damga Vergisi
Geleneksel bir ofise bağlı olmadan çalışanlar sanal ofislerle şirketlerini kurabilir ve ihtiyaç duydukları tüm hizmetlerden yararlanabilir. Normal bir ofis kiralar gibi sanal ofis firmalarıyla kira sözleşmesi yapmak ve vergi dairesine adres ve diğer evraklarla başvuru yapmak şirketinizi kurmak için atacağınız kolay adımlardır. Kira damga vergisi de bu prosedür sırasında yapmanız gereken işlemlerden biri.
Sanal Ofisle Hangi Şirketler Kurulabilir?
Ülkemizde ticari faaliyetlerde bulunmak isteyenlerin mutlaka şirket kurması ve vergi dairesine de bir şirket adresi göstermesi gerekir. Bu işlemler için artık sanal ofisler sıklıkla tercih edilir. Özellikle fiziki bir ofise ihtiyaç duymayanlar sanal ofis hizmeti sayesinde maliyetten ciddi anlamda tasarruf eder.
Sanal ofis adresiyle şirket kurmak isteyenler öncelikle faaliyet alanına göre şirket türüne karar vermelidir. Türk Ticaret Kanunu’na göre bu ofisleri kullanarak şahıs ve sermaye şirketi kurmak mümkün. Şahıs şirketleri kendi arasında adi komandit şirket ve kollektif şirket olarak ayrılır. Sermaye şirketleri ise anonim ve limitet şirketlerden oluşur.
Şahıs şirketleri gerçek kişilerden oluşmak zorundadır. Genel kanının aksine şahıs şirketlerini birden fazla kişi de kurabilir. Sermaye koyma zorunululuğu bulunmayan şahıs şirketlerinde emek ve prestij de sermaye yerine geçer.
Anonim ve limtet şirketler şahıs şirketlerinden farklı prosedürlere sahiptir. Gerçek ya da tüzel kişilerin kurabileceği bu şirketler için belli bir sermaye gerekir. Şirket kuruluşunda, faaliyet alanına göre bir de ticaret ünvanı belirlenmelidir.
Kira Damga Vergisinin Oranı Nedir?
Sanal ofislerle şirket kuruluşunda da tıpkı geleneksel ofislerde olduğu gibi çalışanlar damga vergisi ödemekle yükümlüdür. Hukuki ve resmi işlemlerden alınan vergi olarak tanımlanan damga vergisi sanal ofisle şirket kuranların da ödemesi gereken vergilerden biri. Hem şahıs hem de sermaye şirketleri bu vergiyi kuruluş sırasında öder.
Sanal ofis firmasıyla yaptığınız kira kontratı da resmi bir sözleşmedir. Bu nedenle damga vergisine tabidir. Sözleşmede belirtilen aylık ve yıllık net kira bedeli karşılığı belli bir oranda damga vergisi verilir.
Örneğin, kira sözleşmesinde aylık kira 1000 TL olarak görülüyorsa damga vergisi için;
- 1000(aylık kira) x 12 = 12.000 x 9,48/1000 = 113,76 şeklinde bir hesaplama yapılır.