Sanal Ofiste Vergi Yoklaması Olur Mu?

sanal-ofis-vergi-dairesi

Dijital çağın gereksinimleriyle beraber sanal ofis daha çok tercih edilen ve pek çok avantaj sağlayan bir alternatif durumunda. Özellikle freelance çalışanlarla işlerini evden veya düzenli olarak bir ofise gitme gereği duymadan yürütenler sanal ofis tercih ederek akıllı çözümlerden yararlanmakta.

Bu pratik çözüme yeşil ışık yakanlar arasında avukatlar, yazılımcılar, danışmanlar ve tabii ki mesaisinin büyük kısmını hareket halinde geçiren saha çalışanları var. Özellikle de İstanbul gibi kiraların oldukça yüksek olduğu büyük şehirlerde ofis kiralamak yüksek bir maliyet ortaya koyduğu için girişimciler bu seçeneği tercih ederek ofis kirası, depozito, aidat ve büro giderleri gibi yüklü bütçe kalemlerinden kurtulmakta. Sanal ofis tercih ederek start-up aşamasında halihazırda kısıtlı olan bütçeyi daha öncelikli giderlere ayırabilirsiniz.

Tüm bu avantajlar beraberinde sanal ofisin yasal adres olarak kullanılıp kullanılmayacağı sorusunu da akıllara getiriyor. Yasal adres olarak kullanılabilen sanal ofiste vergi işlemleri de yapılır mı? Birçok kolaylığı kullanıcılarına sunan ve ciddi oranda tasarruf imkanı sağlayan sanal ofis vergi dairesi yoklama işlemleri nasıl gerçekleştirilir? İşte sanal ofise dair bilmeniz gerekenler…

Sanal Ofis Sistemi Nasıl İşler?

Sanal ofis hizmetinin nasıl işlediği sıklıkla merak konusu olur. Sanal ofisin çalışma mantığı, kolaylıkları, vergi dairesi işlemleri ve bu şirket türünün yasal olup olmadığı sıkça sorulan sorular arasındadır. Ana hatlarıyla bu ofis sistemi, şu özelliklere sahip meslek grupları için idealdir:

  • Düzenli olarak büroya gidip büro mesaisi yapmaya ihtiyacı olmayan
  • Resmi ve kurumsal bir iş yeri adresine ihtiyaç duyan

Sanal ofis tercih eden girişimciler, son derece merkezi bir konumda resmi bir iş adresine sahip olurlar. Böylece yazışma ve gönderi takiplerinde kolaylık sağlanır. Resepsiyon ve sekreterlik hizmeti sağlayan bu kurumsal olanak çerçevesinde faturalar veya tebligatlar gibi önemli yazışmalar teslim alınır. Aynı şekilde, kargo ya da faaliyet kollarıyla ilgili numuneler gibi kritik gönderiler de yine emin eller tarafından teslim alınarak sekreterlik hizmetleri çerçevesinde kişilere bilgilendirme yapılabilir.

Girişimci, sahada veya seyahatte bulunduğu zamanlarda kritik yazışma, kargo ve evrak alışverişinde aksaklık yaşamaz ve bunların takibinde büyük bir rahatlığa kavuşur. Çağrı servisi hizmeti almayı da tercih etmiş ise bu takip çok daha kolay hale gelir. Bu sayede teslim alınamayan kargolar, önemli faturalar ve yazışmalar konusunda herhangi bir kayıp ya da aksaklık yaşanmadan işler çok daha etkin bir biçimde yürütülür. Ofislerin lokasyonu trafik koşullarındaki avantajlı durumu ve hemen her tür toplu taşımaya yakınlığı itibariyle son derece merkezidir. Dolayısıyla, girişimcinin kendisi de ziyaretçileri de bu noktalara kolayca ulaşabilir.

Sanal Ofis Yasal Mı
Sanal Ofis Yasal Mı

Sanal Ofis Yasal Mı?

Fiziki bir iş yerine sahip olma ihtiyacı duymayan serbest çalışanlar ile ilk kez şirket kuran girişimciler sanal ofisi büyük oranda tercih ederler. Bir ticari faaliyet içine girecek kişilerin resmi bir yazışma adresi beyan etme zorunluluğu vardır. Ancak kanunda bu adresin nasıl olması gerektiğine ilişkin kısıtlayıcı bir hüküm yer almamaktadır. Dolayısıyla, yasalar nezdinde girişimcileri merkezi bir noktada yüksek kira ve giderleriyle karşı karşıya bırakan bir durum yoktur.

Sanal ofis tercih edilerek yasal adres olarak da kullanılabilir. Ofisin adı sanal olmakla birlikte firma gerçektir ve diğer şirket kuruluşlarında olduğu gibi gerekli tüm resmi adımlar atılır ve prosedürler yerine getirilir. Esasen sanal ofisin kuruluş işlemi de son derece kolaydır. Bu yönüyle de girişimcilerin gözdesi bir seçenek olarak öne çıkar.

Sanal Ofisle Şirket Nasıl Kurulur?

Kendi işini kurmak ve işinin patronu olmak çoğu insana cazip gelir. Hayalini gerçekleştirmek isteyen vizyon sahibi girişimcinin öncelikle faaliyet koluna uygun şirket türünde karar kılması gerekir. Ana hatlarıyla firmalar şahıs şirketi veya sermaye şirketi olarak ayrılır. Küçük ölçekli hacme sahip faaliyet kolları için şahıs şirketi kuruluşu tercih edilebilir. Bu şirketler ortaklı olarak da kurulabilir. Ayrıca, işlemleri diğer şirket kuruluşlarına nazaran daha kolaydır. Kuruluş masrafları ise daha düşük olur.

Sermaye koyarak limited şirket açmak da mümkündür. Bu durumda sermaye alt limitleri ve maksimum ortak sayısı gibi detaylar da göz önünde bulundurularak takip edilmesi gereken işlemler kolayca başlatılabilir. Limited şirket yasal çerçevede yer alan hemen her alanda faaliyet gösterebilir. Şahıs şirketine nazaran kuruluş aşaması bir parça daha meşakkatli ve masraflı olabilir. Diğer yandan ilerleyen süreçte iş hacmi büyüdüğünde daha avantajlı hale gelebilir ve marka gücü bakımından daha prestijli bir seçenek olabilir.

Girişimci, önündeki seçenekleri değerlendirir, vizyonu ve planları doğrultusunda hangi tür firma açılışının kendisi için uzun vadede daha uygun olduğuna karar verebilir ve harekete geçebilir. Böylece, kendi işini kurma hayali doğrultusunda büyük bir adımı atmış olur.

Sanal Ofis Vergi Dairesine Adres Bildirimi Zorunlu Mu?

Yukarıdaki aşamaların tamamlanmasından sonra artık tablo daha net bir hal almıştır. Bu noktada girişimci ekonomik faaliyet sahası, iş hacmi, ortaklık hususları ve bunlara bağlı olarak değişebilecek şirket yapısını gözeterek ileriyi de düşünerek faaliyet gösterecek şirketinin türünü belirler ve sanal ofis imkanından yararlanacağı firma ile bir sözleşme yapar. Bu sözleşme aylık veya yıllık olabilir ve sanal ofis hizmetinin kapsamını belirler. Ardından vergi dairesine yasal adres beyanı yapma aşamasına gelinir.

Ofis ister fiziki ister sanal olsun şirket gerçektir ve kendi sahasında ekonomik ya da ticari faaliyet gösterir. Tüm bunlar gereği, adres beyanı zorunluluğu mevcuttur. Tıpkı evini iş yeri olarak göstermeyi tercih eden ve serbest çalışan vergi mükelleflerini bağlayıcı prosedürle aynı prosedür işler ve kanun gereği adres beyanı gerçekleştirilir. Bu noktadan sonra vergi dairesi memurlarının belirtilen adrese ziyareti beklenir.

Sanal Ofis Vergi Dairesi Yoklaması
Sanal Ofis Vergi Dairesi Yoklaması

Sanal Ofis Vergi Dairesi Yoklaması Nasıl Yapılır?

Girişimci sanal ofis kolaylığını tercih etmiş ve resmi yazışma adresi olarak sanal ofisinin adresini vermiş ise, tıpkı fiziki bir iş yerinde ya da home ofiste olacağı gibi yoklama memurları sanal ofisi ziyaret ederler. Zira, verilen adreste gerçekten belirtilen iş yerinin bulunup bulunmadığını kontrol etmek onların vazifesidir. Tam da bu noktada sanal ofisin resepsiyon hizmeti devreye girer.

Vergi dairesinden yoklama amacıyla gelen görevliler, güler yüzlü ve profesyonel resepsiyon görevlileri tarafından şirketiniz namına karşılanır. Girişimciye de konu hakkında bilgi verilir. Sanal ofis imkanı, her geçen gün daha yaygın hale geldiği için ziyarete gelen yoklama memurları da gün içerisinde sık sık bu tür şirket açılış işlemini gerçekleştirme rutinine girmişlerdir. Bu ziyaret ve yerinde incelemenin ardından yoklama tutanağı işlemleri de harfiyen uygulanır. Bu noktadan sonra şirket kuruluş safhası kolayca tamamlanmış olur.

Yasal olarak faaliyet gösterecek şirket kurulmuştur. Sanal ofis vergi levhası sahibi olarak vergi numarasına sahip olunur. Kısacası, tüm yasal gereklilikler yerine getirmiş, kuruluş aşamasında denetim geçirmiş ve kurumsal iş adresiyle çalışmalar yapmaya hazır duruma gelinmiştir. Girişimci, artık gönül rahatlığıyla ekonomik ya da ticari etkinlikte bulunabilir. Siz de sanal ofis ayrıcalığından yararlanmak isteyebilirsiniz. Sanal ofis hakkında daha fazla bilgi almak ve konforlu çalışma alanlarına sahip olmak için bize ulaşabilirsiniz.